Az AI már a konyhaajtón kopogtat: SmartThings mint a 21. századi háztartás mozgatórugója

Az újgenerációs Samsung háztartási eszközök többek közt a konyha fogalmát is újraértelmezhetik a mesterséges intelligencia segítségével. Az AI lehetőségeknek és SmartThings funkcióknak köszönhetően számos konyhai készülékünk még hatékonyabban végezheti feladatait. A mesterséges intelligencia már messze nem tudományos fantasztikus jelenség: napi rutinjainkban támaszkodhatunk rá. Otthonunk eszközparkjának összekapcsolhatósága jelentősen javíthat felhasználói élményünkön, sőt, új, kényelmesebb, takarékosabb, színesebb életstílust kínálhat nekünk.

A háztartásunk vezetése, a mindennapi feladatok, mint a vásárlás, a főzés, a mosás, a takarítás örök körforgása meghatározó eleme az életünknek. Ma már azonban lehetőségünk van okosítani ezeket a folyamatokat, hogy időt és energiát spóroljunk, és a teendők elvégzése vagy a hátralévő tennivalók gondolata se nehezedjen ránk nyomasztó teherként.

A SmartThings alkalmazás segítségével fokozhatjuk háztartási készülékeink hatékonyságát olyan intelligens otthont teremtve, ahol egy központi eszközzel – okostelefonnal, tablettel, okostévével vagy akár hűtőnkkel –vezérelhetjük összekapcsolható háztartási gépeinket és más kompatibilis elektronikai eszközeinket, és nem utolsósorban: optimalizálhatjuk az energiafelhasználásunkat.

A SmartThings számos rutinunkat megkönnyítheti, a napi teendők területén jó szolgálatot tehet. Például főzés közben kéz (és gond) nélkül indíthatunk vagy fogadhatunk telefonhívásokat az alkalmazás segítségével1 2 a Samsung Family Hub™ hűtőszekrényünk képernyőjén keresztül. Beütemezhetjük, hogy a mosás akkor járjon le, amikor hazaérünk, vagy távolról is elindíthatjuk a légkondicionálót, hogy hűtött otthonunkba érjünk haza, egy forró nyári napon. A SmartThings még a háziállataink gondozásában is segítségünkre lehet: ha távol vagyunk, például a fények, a TV vagy a porszívó bekapcsolásával biztonságérzetet adó, nyugodt környezetet teremthetünk kedvenceinknek. A SmartThings élményt még gazdagabbá tehetjük a SmartThings Find szolgáltatással, amely például olyan klasszikus hétköznapi problémákra ad megoldást, mint egy-egy elveszett értéktárgy megtalálása. A SmartThings Find értesítést küld, ha Galaxy telefonunkat, tabletünket, óránkat vagy egyéb eszközünket egy adott helyen elhagyjuk3 4, mondjuk egy kávézóban, vagy akár az otthonunk falai közt. Sőt, a szolgáltatással a hiányzó eszközök akkor is megkereshetők, ha offline állapotban vannak5. A gyors és egyszerű SmartThings Find regisztráció befejezése után a SmartThings felhasználói könnyedén megtalálhatják Galaxy készülékeiket, legyen szó a lakásban elkeveredett Galaxy Buds Live fülhallgatókról, vagy éppen túl biztonságos helyre elpakolt Galaxy Watch3 óráról. A Smart Things Find szolgáltatás a térképek és a készülékhez irányító jelzések megjelenítéséhez alkalmazott AR6 technológiának köszönhetően képes egyszerű vizuális megoldást adni tárgyaink keresése során.

A sokféle funkción túl a SmartThings egyik legnagyobb előnye eszközeink összekapcsolhatóságában rejlik: rendszere, akár egy precíz, megbízható digitális személyi asszisztens, számos terhet levesz a vállunkról, amellyel időt és pénzt spórolhat meg számunkra.

Az olyan alapkellékek nélkül, mint a hűtőszekrény vagy sütő, nehezen tudnánk elképzelni a mindennapjainkat, az elérhető modern funkciók azonban már jóval túlmutatnak az eszközök nyújtotta klasszikus szolgálaton. A Samsung ökoszisztéma „szereplői” – az alapvető feladatok ellátásán túl – a mesterséges intelligencia alkalmazásával felülmúlhatják a háztartási eszközökről alkotott minden eddigi elképzelésünket. A Bespoke készülékek – különösen a kijelzővel felszerelt hűtőszekrény – nemcsak szórakoztató felületté, hanem vezérlőközponttá is avanzsálhatnak, amellyel a felhasználók egyszerűen irányíthatják további csatlakoztatott Samsung készülékeiket a SmartThings-en keresztül.

Családi kör – újraértelmezve a Family Hub™ hűtőszekrénnyel
Ékes példa az AI erejét mozgósító Samsung Family Hub™ hűtőszekrény, amely képességeivel bearanyozhatja a napjainkat és bizonyos értelemben a családi életünket is gazdagíthatja. Segíthet például abban, hogy hatékonyabban vásárolhassunk élelmiszereket. A túlfogyasztás elkerülése érdekében elég csupán okostelefonunkkal bevásárlás közben bepillantanunk a hűtőnkbe, hogy a Nézz be belső kamerákkal7 felderíthessük, mit kell még a kosarunkba tenni vagy miből nincs hiány otthon. Ezen felül bevásárlólistákat, ételfeliratokat és emlékeztetőket is készíthetünk a funkcióval.

Family Hub™-ra főzési tanácsadóként is számíthatunk. Étrend Tervezőjének Receptek alkalmazása a mesterséges intelligencia és az ételfelismerés képességeit kihasználva méri fel igényeinket, és kínál egyszerű utasítások szerint elkészíthető recepteket a család kedvenc ételeihez. A heti Étrend Tervező az általunk kedvelt és a hűtőben megtalálható ételek alapján ad naponta javaslatokat. A Receptek applikációban ráadásul egytől-egyig ínycsiklandozó receptek érhetők el, az összekapcsolhatóság jegyében pedig a Receptről a sütőbe funkcióval a megfelelő elkészítési beállításokat még a sütőnknek is elküldhetjük.

A hűtőszekrény, mint az energiahatékonyság mestere
A Samsung értelmezésében tehát a hűtőszekrény fogalma mögött is egészen újszerű funkciók jelennek meg, eddigi tapasztalatainkhoz képest. Ez az állítás igaz az RB53DG706CS9EO alulfagyasztós hűtőszekrényre is. A Samsung beépíthető hűtőszekrény kínálatában megtalálható, új modell egyik legnagyobb vonzerejét a SpaceMax™ technológia jelenti. Nagy hatásfokú szigetelésének köszönhetően sokkal vékonyabb hűtőfalakkal, így nagyobb tárhellyel is rendelkezik, amelynek ellenére sem lóg ki a munkalap síkjából. Mindemellett a készülék tudatosabb energiafelhasználásra ad lehetőséget Wi-Fi kompatibilitása révén is, hiszen a SmartThings AI Energia módjával is csökkenthető az energiafogyasztása8. Használata során nyomon követhető megbecsülhető a havi villanyszámla is. Ha pedig a hó végi eredmény meghaladná az előzetesen meghatározott fogyasztási értéket, az energiatakarékos üzemmód beállítása segíthet bennünket a felhasználandó energia csökkentésében.

Az energiatudatosságon kívül sok más erősséggel is rendelkezik az új modell, például Twin Cooling™ hűtőrendszere gondoskodik róla, hogy élelmiszereink az eddig megszokottnál hosszabb ideig maradhassanak frissek, és a szagok keveredésének megakadályozásával megóvja azok természetes ízét és aromáját. Mindez annak köszönhető, hogy a Twin Cooling™ rendszer független párologtatók és ventilátorok segítségével optimalizálja a hőmérsékletet és a páratartalmat a hűtőszekrényben és a fagyasztóban. Ez a beépíthető modell tehát – a Samsung Family Hub™-hoz hasonlóan – sokoldalú, precíz és gondos segítségünk a mindennapokban.

Megsült a vacsora? Less be a sütőbe!
Az új háztartási eszközök, alkalmazások az otthoni kommunikációban is váratlan dimenziókat nyithatnak. A Family Hub Családi üzenőfal kezdőképernyőjén könnyen oszthatunk meg egymással üzeneteket, képeket, videókat, linkeket, fontos pillanatokat, de kézzel is írhatunk rajta, vagy akár zene lejátszására is használhatjuk.

Ha sütésről, főzésről van szó, a SmartThings is kiválóan töltheti be a digitális kukta szerepét. Miután letöltöttük az applikációt és beléptünk a Samsung-fiókunkkal, az olyan felderített kompatibilis eszközünket, amilyen a sütő is lehet, okostelefonunkról, tabletünkről, sőt, akár hűtönkről is vezérelhetjük. Így sütés közben bátran elhagyhatjuk a konyhát és beállíthatjuk az optimális sütési módot és hőfokot.

A robotporszívó, mint körültekintő segítség
A porszívó szintén alapvető kelléke a háztartásunknak, többek közt a konyhában is jó szolgálatot tehet, mondjuk egy kiadós főzés után vagy közben. A Jet Bot MI robotporszívó, mely hazánkban várhatóan júliustól lesz elérhető, szintén mozgósítja a mesterséges intelligencia erejét. Ennek köszönhetően 3D tárgyfelismerő funkcióval rendelkezik, és Go/No Go zónák kijelölésére is alkalmas. Sőt, ez a készülék is szerepet tud vállalni kisállataink gondozásában is, a SmartThings segítségével. A Jet Bot MI elülső kamerája lehetővé teszi, hogy figyelhessük kedvenceink állapotát, a valós idejű, élő videóközvetítésnek9 10 köszönhetően.

Jellemző rá a magasfokú megbízhatóság, precizitás és „önállóság”, amelytől ideális segítség lehet a háznál. Ugyancsak a SmartThings segítségével autonóm vezérléssel is működtethető.

Az újgenerációs háztartási eszközöknek köszönhetően tehát a konyha klasszikus szerepei új funkciókkal bővülnek, így válhat közösségi vagy a családi tér középpontjából okosotthonunk motorjává.

1 Ehhez a funkcióhoz a mobiltelefon Bluetooth funkciójának használatára van szükség, amit egyszer be kell állítani a készülék beállításaiban. A hívásokra adott hang alapú válasz az összes okostelefonon elérhető funkció, de a hangalapú hívás kizárólag a Samsung Galaxy okostelefonokon érhető el.
2 A funkció elérhetősége terméktől és országtól függően eltérő lehet. Ez a funkció a Family Hub-on támogatott.
3 Jelenleg Android 8.0-nál újabb Galaxy okostelefonokkal és táblagépekkel, Galaxy Watch Wear OS vagy Tizen OS 5.5 vagy újabb verzióval, Galaxy Buds+ és annál újabb, S Pen Pro, valamint bizonyos Galaxy Book modellekkel érhető el. Később más készülékeknél is elérhetővé válhat.
4 A SmartThings Find funkcióval rendelkező Galaxy Watch és Buds megtalálásához telepíteni kell a Galaxy wearable alkalmazás legújabb verzióját.
5 Egy eszköz akkor van „offline” állapotban, ha nem csatlakozik mobilhálózathoz, illetve, a viselhető okoseszközök esetében, Galaxy okostelefonhoz.
6 Kizárólag az UWB támogatással rendelkező eszközökön érhető el.
7 Kameralencse specifikáció modellenként: RS6HA8891**, RS6HA8880** egy ultraszéles látószögű kamerával.
8 A teszteredmények a gyárilag beállított hőmérséklet összehasonlításán alapulnak az üzembehelyezett és az üzemen kívüli AI Energia üzemmód használatával. Az eredmények a használati körülményektől és mintáktól függően eltérőek lehetnek. Elérhető Android és iOS eszközökön. Wi-Fi kapcsolat és Samsung fiók megléte szükséges.
9 A SmartThings Pet Care szolgáltatás elérhetősége régiótól függ, és csak a BESPOKE Jet Bot MI+ modellen támogatott. Androidos és iOS készülékeken érhető el (Android OS 9↑, iOS 14↑). Wi-Fi-kapcsolatot és Samsung Account-ot igényel. A BESPOKE Jet Bot MI+ előlapi kamerájának használatával ellenőrizheted háziállatod állapotát. Támogatja az E2EE-t (End to End Encryption), így a videó biztonságosan titkosított, és csak arra jogosult felhasználó tekintheti meg. A háziállat felismerésének képessége az állat típusától és a lakókörnyezettől függően változhat. Jelenleg csak kutyákat ismer fel, a jövőben azonban bővülhet a felismerhető háziállatok köre.
10 Kompatibilis IP kamera szükséges hozzá. Előfordulhat, hogy a felhasználóknak először be kell állítaniuk az IP-kamerát a gyártó alkalmazásában, majd regisztrálniuk kell a SmartThings alkalmazásban. A háziállat megfigyelése IP kamerával a SmartThings alkalmazás “Eszköz” fül alatt található az “IP kamera” termékkártyán.