Rangos nemzetközi dizájn díjat nyert a Platypus: a FinLit Story

Az egyik legrangosabb nemzetközi dizájn díjat nyerte el a magyar fejlesztésű edutainment applikáció, a Platypus: a FinLit Story. A 67 éves történelemre visszatekintő díjra idén közel 10.000 nevezés érkezett 52 országból. A fiatalok pénzügyi tudatosságának, gazdasági ismereteinek fejlesztését célzó, szórakoztatva tanító mobilos játékot az OTP Fáy András Alapítvány álmodta meg, az applikáció megtervezését, a dizájn kivitelezését és részben a fejlesztést a magyar Supercharge innovációs ügynökség végezte az Alapítvány megbízásából. Az alkalmazást már közel 35.000 hazai felhasználó töltötte le.

Nemzetközi szinten is egyedülálló mobilos oktatójátékot alkotott meg – kormányzati forrás bevonásával – az OTP Fáy András Alapítvány, melynek célja, hogy a pénzügyi, gazdasági, gazdálkodási alapismereteket szórakoztató formában adja át elsősorban az iskolás korú fiataloknak. A Platypus: A FinLit Story különlegessége, hogy az iskolásokat, tiniket a saját digitális nyelvükön szólítja meg egy mai igényeknek megfelelő, nemzetközi színvonalú, izgalmas kerettörténetbe helyezett, élvezetes telefonos alkalmazás segítségével.

Az applikáció egy űrwestern kalandjáték, melyben a főhősök bőrébe bújva kell a játékosoknak pályáról pályára haladva különböző, pénzügyi vonatkozásokkal teletűzdelt kihívásokat teljesítenie. Az alkalmazás tavaly október óta tölthető le ingyenesen mind iOS, mind Android rendszerű eszközökre. A játék hatalmas sikert aratott a célközönség körében: eddig már közel 35.000 felhasználó töltötte le. Továbbá nagyon pozitív visszajelzések érkeznek folyamatosan mind az iskolások, mind a szülők, mind pedig a pedagógusok részéről.

Az egyedülálló digitális megoldás már több nívós szakmai elismerést is besepert: tavaly az Év honlapja pályázaton két kategóriában is díjazták Magyarországon, egyrészt Az év applikációja Különdíjat, másrészt Az év kreatív megoldása Minőségi díjat nyerte el az app.  A mobiljáték most áprilisban pedig az iF Design Award 2021 díját nyerte el, a Kommunikációs dizájn – App/Szoftver kategóriában. A németországi központú, iF Forum International Design szervezet által 1954 óta odaítélt elismeréssel évről évre különböző iparágak dizájn szempontból legszínvonalasabb termékeit díjazzák. Idén többek között az iPhone 12 Pro okostelefon, vagy a BMW iX elektromos modellje is elismerésben részesült. A 2021-es díjakat egy 98 főből álló, független, nemzetközi szakértői zsűri értékelése alapján ítélték oda, 52 országból közel 10.000 nevezés érkezett.

A projekt ötletgazdája és megvalósítója az OTP Fáy András Alapítvány, míg az applikáció konkrét megtervezését, beleértve a keretmese narratívájának és az app vizuális világának megalkotását, a játék logikájának, pályakoncepciójának és pontrendszerének kidolgozását, illetve az Alapítvány által összeállított magas színvonalú edukációs tartalom beágyazását a Supercharge végezte. A fejlesztésben IT és technológiai oldalról a Nuage Groupe is részt vett.

„Az OTP Fáy András Alapítvány legfontosabb küldetése, hogy mind az iskoláskorú gyermekeket, mind a felnőtteket segítse az életben nélkülözhetetlen pénzügyi, gazdasági, gazdálkodási ismeretek elsajátításában. E célból komplex, saját fejlesztésű, élményalapú edukációs programot valósítunk meg, melyben egyre nagyobb szerepet kapnak az innovatív digitális megoldások, hiszen ezek mára elengedhetetlenné váltak a hatékony oktatásban, ismeretátadásban. A Platypus applikáció megalkotását egy többéves előkészítő munka előzte meg, és nagy büszkeség számunkra, hogy a felhasználók pozitív visszacsatolása mellett rangos hazai és nemzetközi szakmai elismerésekben is részesülünk" – fogalmazott Dr. Mészáros Tamás, az OTP Fáy András Alapítvány kuratóriumának elnöke.  

„A fajsúlyos téma ellenére egy kifejezetten könnyed játékot terveztünk meg: a Platypus pályák rövidek, a kihívások érthetőek, a leírások velősek és lényegretörőek. A szabályok böngészése helyett a játék bármikor előkapható a buszra várva vagy egy 10 perces szünetben. Az egyéni tanulás mellett fontosnak tartjuk kiemelni, hogy a Platypus a szervezett oktatás keretei között, egy hagyományos tanóra során is kipróbálható. A játék osztálytermi módja egy könnyen elérhető, élménydús lehetőséget kínál az oktatóknak a tananyag színesítésére, interaktívvá tételére" – húzta alá Ács Dávid, a Supercharge üzletfejlesztési vezetője.

Az OTP Fáy András Alapítvány jelenleg az applikáció továbbfejlesztésének lehetőségeit járja körbe, amelynek a pénzügyi tartalom mellett a karrier- és pályaválasztási ismeretek is a középpontjában állnak.