Sony World Photography Awards: Gerhard Steidl az idei díjazott

A World Photography Organisation büszkén jelenti be, hogy a 2020-as Sony World Photography Awards díjátadó Fotózás Művészetéhez Kiemelkedően Hozzájárulók díját a nyomdászként és kiadóként ismert Gerard Steidl kapja. A díjátadó története során először fordul elő, hogy a kategória győztese nem egy hivatásos fotóművész. Steidl az április 16-i londoni ünnepségen veheti át elismerését, melyet a fotósokkal közös munkái és nagy hatású fotókönyvei kapcsán érdemelt ki.

Steidl 1968-ban alapította meg kiadóját, és 1996-ban indította el fotókönyvi pályázatát, mely alig pár év alatt a legnagyobb kortárs fotógyűjteménnyé nőtte ki magát. Katalógusában többek közt olyan híres gyakorló művészek kaptak helyet, mint Joel Sternfeld, Nan Goldin, Bruce Davidson, Robert Frank, Berenice Abbott, Robert Adams, Henri Cartier-Bresson, Karl Lagerfeld és Juergen Teller. Kiadványai átfogóan mutatják be a fényképészet történetét, a korai mesterektől egészen a kortárs tehetségekig, miközben a fénykép kifejezésmódjának széles spektrumába engednek betekintést – a gyűjteményben művészi és divatfotók, dokumentarista és utcai fényképek egyaránt megtalálhatók.

EGY SZERELEM, EGY KÖNYV: STEIDL KÖNYVKULTÚRÁJA – A SZERZŐI FOTÓKÖNYV

Érdemei elismeréseként a Sony World Photography Awards egy kiállítás során mutatja be Steidl könyvalkotói munkáit és közel nyolcvan legjobban sikerült publikációját a londoni Somerset House-ban. Steidl munkája a One Love, One Book: Steidl Book Culture. The Photobook as Multiple (Egy szerelem, egy könyv: Steidl könyvkultúrája – A szerzői fotókönyv) című fotóskönyvben jelenik meg, és a szerkesztett kiadvány széles tömegek számára lesz elérhető áron beszerezhető. Ráadásul Steidl egy különleges eseményen, David Campany társaságában válaszol a résztvevők kérdéseire. A rendezvény címe: Ask Steidl Any Dumb Question About Making a Book (Tegyél fel Steindl-nek bármilyen buta kérdést a könyvkészítésről).

A demokratikus művészet eszméjét hordozva Gerhard Steidl úgy alkotta meg kiállítását, hogy azzal közvetítse művészi vízióját és szaktudását. Vizuális workshopját négy szekcióra bontotta: Művész, Elképzelés, Dizájn és Nyomtatás. Mindegyik szegmenshez részletes kommentár kapcsolódik, melyek betekintést nyújtanak a látogatók számára Steidl könyveinek kultúrájába. Könyvkészítési metódusát egy lépcsőzetes útmutató szemlélteti, a művésszel történő egyeztetéstől és szerkesztői mérlegeléstől kezdve a változatos technikai megoldásokon át a betűtípusokig, valamint a papír- és kötőanyagokig mindenről szó esik.

A kiemelt művek közt megtalálható a The Japanese Box (2001), mely Karl Lagerfeld és Gerhard Steidl együttműködése során jött létre. A feketén lakkozott gyűjtemény hat ritka fotókiadvány másolatát tartalmazza, melyek a japán fotóművészet provokatív korszakából származnak. A kiállításon egy másik Edition 7L publikációt, Andy Warhol Interview: The Crystal Ball of Pop Culture (2004) című hétkötetes gyűjteményét is kiállítják. A kollekció a művész magazinjának első évtizedéből származik, és a látogatók egy egyedi, fából készült kiskocsiban tekinthetik meg a különleges gyűjteményt.

Az említett publikációk mellett Steidl olyan válogatott művészek fényképeit mutatja be, akikkel tartós kapcsolatot ápol. Közéjük tartozik a Nobel-díjas regényíró, Orhan Pamuk, akinek vadonatúj Orange (2020) című, hamarosan megjelenő képgyűjteményébe tekinthet be a közönség. A könyv Isztambul régi utcai lámpáinak narancssárga árnyalatú fényben úszó, látszólag elhagyatott utcáiról és sikátorairól tartalmaz fényképeket, amelyek egyre inkább háttérbe szorulnak a város modern fehér fényeivel szemben. Dayanita Singh Museum Bhavan (2017) utazó kiállításának képei is láthatók lesznek, amelyben a képek egy kihajtható faszerkezetekbe kerültek, és azok a művész igényei szerint cserélhetők. A kiállítás miniatűr változatát Steidl könyv formájában készítette el, amely kilenc különálló „múzeumból” áll, és ezáltal a nézők saját otthonukban is szabadon kiállíthatják.

Singh és Pamuk művei mellett a nézők megtekinthetik a spanyol filmkészítő, Carlos Saura Vanished Spain (2016) című könyvét és a benne található képeket, amelyek az 1950-es években Saura andalúzai és közép-spanyolországi utazásai során készültek. A lenyűgöző gyűjteményben – mely a Franco-rezsim propagandaképeinek ellenpólusaként született, és célja a valódi Spanyolország bemutatása - találhatók képek tájakról, bikaviadalokról és a mindennapi életről egyaránt. Ezen felül bemutatják Ed Ruscha On the Road (2009) című könyvében megjelenő eredeti ezüst zselatin nyomatokat, benne a Jack Kerouac klasszikus regényét kísérő fekete-fehér fényképészeti illusztrációkkal. Ezek egy részét Ruscha maga készítette, egy részét más fotósoktól rendelte meg, vagy éppen talált képek közül választott ki, ezáltal szorosan kapcsolódnak a szerző által leírt részletekhez és benyomásokhoz.

Díja kapcsán Gerhard Steidl megjegyezte: „Nagy megtiszteltetés számomra, hogy a Fotózás Művészetéhez Kiemelkedően Hozzájárulók díjazottja lehetek. Nyomdászként és kiadóként azt szeretem legjobban a fotókönyvekben, hogy demokratikus médiumoknak tekinthetők, ezáltal szélesebb közönséghez juttatják el a képeket. Ebből kifolyólag különösen izgatott vagyok, hogy megvalósul a One Love, One Book: Steidl Book Culture. The Photobook as Multiple kiállítás a Somerset House-ban. Így lehetőségünk nyílik arra, hogy bemutassuk néhány ambiciózusabb könyvünket, megosszunk néhány könyvkészítési titkot, és – reményeink szerint - inspiráljuk is a könyvkészítők következő generációját.”

Kép: © Orhan Pamuk. Orange, 2020