Megjelent a kivételes kapcsolatok kézikönyve

Januárban nem csak azt fogaduk meg, hogy egészségesebben fogunk élni, leszokunk valamely káros szenvedélyükről, esetleg többet fogunk mozogni, hanem azt is célként tűzzük ki, hogy jobban fogunk figyelni a kapcsolatainkra. Az új viselkedésminták lefektetéséhez sok gyakorlás és kitartás kell. David Bradford és Carole Robin most megjelent könyve a Kapcsolat ebben adhat segítséget.

A Hórusz kiadó jóvoltából megjelent Kapcsolat című könyv megtanít arra, hogyan kell értékelni a kapcsolati sikereket az élet minden területén, azért, hogy az olvasó boldogabb és magabiztosabb emberré váljon. A könyv ötleteket, tanácsokat tartalmaz, melyhez az előszót Pilát Gábor írta, aki a párkapcsolatokkal foglalkozó hazai irodalom egyik jeles képviselője.

„Önmagában már az nagyon jó dolog, hogy párkapcsolati kommunikációról beszélünk. Egy párkapcsolatban ugyanis nem akkor van igazán probléma, amikor sok a veszekedés, hanem akkor van nagy baj, amikor már nincs semmiféle kommunikáció. Még a rossz kommunikáció is sokkal jobb, attól, ami nincs. Sokszor tapasztalom, hogy a párkapcsolatban kifelé kezdünk kommunikálni. Mintha egy baráttal, egy családtaggal jobban meg tudnánk vitatni azt a nehézséget, ami a párkapcsolaton belül született. Pedig, ha magánügy marad, talán jobban lehetne kezeli. Így, amikor ilyen könyv jelenik meg mindig nagyon örülök, mert a problémára irányítja a figyelmet, az ember elkezd róla gondolkozni, és pozitív hatást érhet el” – véli Pilát Gábor.

Több megértés, kevesebb surlódás
A könyv egy különleges kapcsolattípusról szól, amelyet „rendkívülinek” nevezünk. Ezek azok a kapcsolatok, ahol nem kell álarcot viselni, hanem a másik láthatja a valódi énünket. Sokak számára azonban ez ismeretlen, de ami biztos, hogy mindenkinek lehet újat tanulni a témáról.

„Nagyon hitelesnek tartom a témát, ami mellé most párosult egy olyan értéket adó, ötletek felsorakoztató írás, ami hozzásegítheti az embereket ahhoz, hogy kicsit kevesebb legyen a surlódás, több legyen a megértés, és jobban egymásra tudjunk hangolódni. Nem kell mindent törvényszerűnek venni, amit ebben vagy bármelyik másik könyvben olvasunk a kommunikációról és a párkapcsolatokról. De ki kell próbálni! Ha működik, akkor a napi rutinná kell tenni. Ha pedig nem, akkor azzal a lendülettel kell is kell felejteni, mert valószínűleg nem tesz semmi pluszt az életünkhöz” – mondja a párkapcsolati szakértő.

A szerelem az elme legális tudatmódosítója
Pilát Gábor szerint a szerelem az elme legális tudatmódosítója. Ami nagyon jó, de ha emellett nincs meg az emberekben a kommunikációs készség, a tolerancia, az elfogadás, vagy csak nincs meg a múlt megfelelő lezárása, akkor jóval nehezebben tudjuk kifejezni a másik iránti vágyainkat.

„Biztos, hogy mindenkinek lesznek a könyv kapcsán olyan meglátásai, amit tud majd hasznosítani. Az sem jó, ha valami megszállottan akarja képezni magát, de az sem, ha úgy gondolja ő már mindent tud. Sokszor mondják a könyveke esetében, hogy elég az első pár mondatot elolvasni ahhoz, hogy meglegyen a felismerés: megéri elolvasni ezt a könyvet. Abban bízok, hogy a Kapcsolatban sokan, sokkal többet fognak találni, mint egyetlen egy hasznos gondolat.”

A szerzőkről:
David Bradford a Eugene O’Kelly II vezető emeritus oktatója a Stanford Graduate School of Business-ben, ahol az interperszonális dinamika fő fejlesztője volt. A feleségével a kaliforniai Berkeley-ben él már több mint ötven éve.

Carole Robin a Dorothy J. King vezető előadója a Stanfordon, több mint húsz évig tanított, majd a Leaders of Tech társalapítója lett, amely az interperszonális dinamika alapelveit és folyamatait alapozta meg a „Szilíciumvölgy”-ben. Több mint harmincöt éve él a férjével és két gyermekével a kaliforniai Palo Alto-ban.