Lelki békénk megtalálásához ad tippeket új könyvében a magyar sztárpszichiáter

Sokaknak akar megfelelni a XXI. század embere, ám egy valakinek csak nehezen tud: saját magának. Az egyik legvágyottabb állapotról, a belső szabadságunkról szól dr. Piczkó Katalin pszichiáter legújabb könyve, a Szeretkertben önmagunkkal című önismereti kalauz, amely praktikus tippeket ad arról, hogyan találjuk meg lelki békénket.

„Fontos, hogy időt szánjunk önmagunkra, és figyelmünket befelé fordítsuk, mert mindez hatással van a munkánkra, tanulmányainkra, egészségünkre, párkapcsolatunkra, valamint a gyerekeinkkel való viszonyunkra is” - kezdte dr. Piczkó Katalin pszichiáter. A Szeretetkert program megálmodójának ez a második könyve, a sorozat első része, a Szeretetkert - Milyen jövő vár a párkapcsolatunkra című kötet hatalmas sikert aratott. A népszerűség oka részben az, hogy gyakorló pszichiáterként és coachként a szerző rengeteg páciens életébe lát bele, pontosan tudja, milyen kérdések foglalkoztatják leginkább a modern kor emberét.

A pszichiáter szerint a tudatosság és az önelfogadás terén nem állunk túl jól, habár az önfejlesztéssel foglalkozó szűk réteg lassan és folyamatosan növekszik. „A legtöbben mégis a különböző krízisek, traumák következtében kényszerülnek rá a belső munkára. Ha egyáltalán eljutnak ide. A befelé figyelést ugyanis gyakran gátolja, hogy amikor lenne rá egy kis időnk, akkor is inkább külső ingereket keresünk, nyomogatjuk a telefont, leülünk a tévé elé” - magyarázta dr. Piczkó Katalin.

Pedig a belső béke hiánya az élet minden területére rányomja a bélyegét. Önmagunk elfogadása nélkül sikertelenebbek - és főleg boldogtalanabbak - leszünk a magánéletünkben és a szakmánkban egyaránt. „Ha nem foglalkozunk ezzel a kérdéssel, akkor folyamatosan konfliktushelyzetben, másokat hibáztatva, áldozati játszmákban találhatjuk magunkat. Mindez az egészségünkre is hatással van: gyakran jelentkeznek pszichoszomatikus betegségek a belső feszültség miatt.”

Dr. Piczkó Katalin a belső munkához nyújt gyakorlati segítséget is új könyvében a határok meghúzásától, a relaxációs technikák fontosságán át a kommunikációs fogásokig. Végső soron pedig önmagunk “átkeretezéséhez” ad támogatást.

A Szeretetkertben önmagunkkal c. könyvet Gerevich József pszichiáter és művészetpszichológus mellett olyan neves művészek ajánlják, mint Palya Bea és Geszti Péter.

Gerevich József: „A terapeuta veszi a bátorságot, és saját megrázó tapasztalatain, végigjárt útján keresztül hitelesen mutatja be, mit tudunk kezdeni önmagunkkal, amikor szenvedünk, amikor úgy érezzük, nem a saját életünket éljük, vagy ahogyan József Attila fogalmaz: amikor egy „háziúr” parancsait kell teljesítenünk.”

Palya Bea: „Vonzanak az igaz szavak, amelyek mögött érzem a hús-vér, lüktető embert. Ezek itt ilyen szavak, a lélek kíméletlenül őszinte költészete. Mi pedig, olvasók, követhetjük az utat, ahogyan a fájdalomból magát gyógyító író szavakat szőve megteremti a saját medicináját, amelyek a születésük pillanatától fogva másokat is gyógyítanak. A könyv lapjain belépünk a Szeretetkertbe. A szöveg szinte beszélget velünk, a fejezetek végén naplózhatunk, gondolkodhatunk, mondatokon rágódhatunk, személyiségünket szétszálazhatjuk (...)”

Geszti Péter: „Jobb, ha a hibáinkat mi magunk ismerjük fel, mint ha mások dörgölik az orrunk alá. Ha sikerül, akkor aztán tényleg lesz miért szeretni önmagunkat is. Hogy miként lehet és érdemes jól szeretni, arra a tudományos válaszok itt olvashatók.”