Családos lelkész könyvéből érthetjük meg a házasság lényegét

Valentin-napon jelenik meg „A házasság tervrajza - létezik-e tökéletes házasság?” című könyv, amely a házasságot, mint életszövetséget helyezi el a mai kor koordinátarendszerében. A szerző Tóth Mihály diakónus, aki maga is családos emberként segít a hozzá forduló pároknak megérteni, mit is várnak a kettejük közt létrejövő szövetségtől.

Mi a házasság? Egy tartósan, minden korban jelenlévő egység két ember között, amelynek a működését érdemes időről időre újra megvizsgálni - vélekedik Tóth Mihály, aki 21 éve egyengeti a fiatal párok útját az esküvőig.

A diakónus fontosnak tarja az előítéletmentességet: mint mondja, az ő dolga nem az, hogy előírja másoknak, hogyan éljenek, hanem segíteni őket az útjukon.

„Gyakran felmerül a kérdés, létezik-e tökéletes házasság? Erre az a válaszom, hogy mivel a házasság két tökéletlen ember szövetsége, így minden bizonnyal nem létezik. A házasság tele van kihívásokkal, hibákkal, kudarcokkal, de másfelől önfeláldozással és szeretettel is. Az a házasság az jól működő struktúra, ami igazi életszövetséget hoz létre két ember között.”

Tóth Mihály könyvét a már házasságban élők is haszonnal forgathatják, hiszen érdemes időnként megújulni. Elsősorban mégis az esküvő előtt álló párokhoz kíván szólni, akiknek gyakran vannak bizonytalanságak.

„A házasság egy kötelék, ezért sokan gúsba kötve képzelik el magukat. Azt érzik, olyasmit vállalnak, ami korlátozza őket, pedig a házasság valójában érzelmi szabadságot ad két embernek. A házasságkötéskor ígéretet teszek a másiknak, hogy minden körülmények közt szeretni fogom. Ez a feltétel nélküli szeretet pedig lehetővé teszi, hogy ne kelljen semmiféle szerepet eljátszani. A kérdés valójában az, képesek-e a párok egymáshoz idomulni, hogy a másik ember segítőtársai legyenek” - mondja a diakónus.

Tóth Mihály azt is kiemeli: az anyakönyvvezető hivatala mindössze 120 éve létezik, és ennek feladata a jogi dokumentumokat ellenőrizni. A lelkész ezzel szemben nem a papírokat vizsgálja meg, hanem azt, hol tart két ember a saját fejlődésében és egymás megismerésében. Ezért van szükség a jegyesbeszélgetésekre, amelyek témáira a könyv épül, követve a keresztény alapértékeket.

„Kerülöm az ‘oktatás’ szót, mivel itt nem egyirányú a kommunikáció. Sőt, a két fél közti beszélgetést kell elősegíteni. A kérdéseim nyomán a párok elkezdik önmagukat és a kapcsolatukat is másképp látni. Az én dolgom meggyőződni róla, hogy a felek készen állnak-e házasságot kötni: nem divatból, nem kényszerből és nem is a házasság ideológiájával, hanem ténylegesen egymással.”

Fontos-e a szerelem a házasságban?
„A házasság tervrajza” nem véletlenül Valentin-napon jelenik meg, hiszen a szerelem is a szeretet része, de csak egy része annak - hívja fel rá a figyelmet a diakónus, aki maga is családos ember, így napi szinten éli át mindazt, amiről a párokkal is beszélget.

A romantikus szerelem elsöprő, hatalmas lendületű érzelem, ami hajlamossá tesz azt gondolni, hogy a másik a hozzánk illő társ. Szeretni viszont nem csak addig kell a másikat, amíg birtokolni akarjuk őt - vélekedik a szerző. Éppen ezért fontos, hogy a házasság alapja ne csupán egy érzés, hanem egy elhatározás, emberi döntés legyen.

„Van-e nagyobb élmény, mint elveszni a szerelem erdejében? Van! Kitalálni belőle, úgy is meglátni a másikat, és még úgy is akarni őt. Én arra buzdítom a párokat, induljanak el a közös úton a feltétel nélküli szeretet felé. Fedezzék fel a szövetséget kettejük kapcsolatában, és akkor álljanak oltár elé, ha megtalálták” - zárja Tóth Mihály.

Fotó: Tóth Mihály