Boldog születésnapot, Mr. Bond!

Ma, október 5-én ünnepli 60. évfordulóját a Dr. No című film, amely hivatalosan is az első mozis debütálása a 007-es ügynöknek.

Míg az elmúlt hatvan évben a brit titkosügynök megannyi formátumban (mozi, regény, videójáték) megjelent, a kilencedik művészetnek is nevezett képregény világát csak az utóbbi időszakban hódította meg. Itthon a Vad Virágok Könyvműhely gondozásában megjelent James Bond képregényeket nem más, mint a mesteri író, Warren Ellis (Transmetropolitan, The Authority) és a rajzoló, Jason Masters (Batman Incorporated, Guardians of the Galaxy) készítette.

A képregények megjelenése nem csak egy újabb bőr lehúzása a jól ismert karakterről, hanem a filmekből is megismert világ kibővítése és megidézése egyben. Hangulatában karcos, akciódús, szexi és olykor humoros, míg képeiben egyszerre letisztult és újszerű.

A VARG című kötetben Egy Helsinkiben zajló bosszúhadjárat után James Bond visszatér Londonba, és átveszi a bukott 00-ás ügynök feladatát. Új küldetése során Berlinbe utazik, látszólag azért, hogy felszámoljon egy kábítószer-kereskedelmi láncot. Bondnak azonban fogalma sincs arról, hogy milyen félelmetes és halálos erők lendülnek mozgásba titokban ellene. Berlin hamarosan lángba borul... és James Bond csapdába esik.

Az EIDOLON című kiadványban James Bond Los Angelesben reked, ahol egy külföldi hírszerző szolgálat megpróbálja eltenni láb alól... és az is lehetséges, hogy nem csak egy külföldi hírszerző szolgálat. A helyzet Nagy Britanniában sem válik biztonságosabbá, ahol szintén hullák szegélyezik a politika ködében bolyongó ügynökök útját...