Vaszary és Rippl-Rónai festménye is több tízmillió forintért kelt el

Újra erős eredmények születtek a Virág Judit Galéria őszi aukcióján. A legnagyobb érdeklődés Vaszary János A San Domenico Hotel kertje Taorminában című festményét övezte, amely egy svájci magángyűjteményből tűnt elő. A képet 40 millió forintos kikiáltási árról indulva 85 millió forintnál ütötték le. Az árverést élénk licitversenyek jellemezték, számos tétel a becsérték felett kelt el.

A 25 éves Virág Judit Galéria kivételesen értékes anyaggal ünnepelte 70. aukcióját. Felfokozott figyelem kísérte Rippl-Rónai József egyik jelentős és bravúros festményének felbukkanását: a festő barátjáról, Somssich Géza grófról 1910 körül készített portréja 100 millió forintért kelt el. Rippl-Rónai életműrekordját is a Virág Judit Galéria tartja: tavaly 220 millió forintért ütötték le a művész Piacsek bácsi a Niklay lányokkal című alkotását.

Nagyot mentek Vaszary János soha nem látott művei is az aukción. A San Domenico Hotel kertje Taorminában című festmény 40 millió forintos kikiáltási áron került a közönség elé, és végül 85 millió forintért talált új tulajdonosra. A művész párizsi korszakának egyik gyönyörű olaj-alkotása, a Virágcsendélet nőszirommal és tulipánnal című képet 50 millió forintnál ütötte le Kelen Anna művészettörténész, az árverés vezetője.

Igazi csemege volt a műkedvelők számára Patkó Károly egyik képének felbukkanása, a festő Lerici (Vitorlások Lericiben) című képe 44 millió forintot ért az aukción.

A Magyar Festészet Napján tartott árverésen többek között Kádár Béla, Gulácsy Lajos és Tihanyi Lajos alkotásai is új tulajdonosra találtak.

„A hazai műértő közönség megszokhatta már, hogy a mi árveréseinken kiemelkedően jó klasszikus és kortárs alkotásokra lehet licitálni. Örülök, hogy a Magyar Festészet Napján méltó aukciós anyagot tárhattunk a vásárlók elé. Az eredményekből egyértelműen látszik, hogy a hazai műkereskedelmi piac tovább fejlődik és fékezés nélkül robog tovább” - mondta el Törő István, a Virág Judit Galéria társtulajdonosa.

Fotó: Vaszary János: Olasz villa (Forrás: Virág Judit Galéria).