„Műveljük kertjeinket!" – Bukta kiállítás meghosszabbítva!

Már több, mint tízezer látogatója volt eddig a kortárs magyar képzőművészet egyik legnagyobb hatású mesterének, a nemrég Kossuth-díjjal kitüntetett Bukta Imrének legfrissebb műveit felvonultató tárlatnak. A kivételes művészeti esemény több mint 1000 m2-en, a Godot Kortárs Művészeti Intézet óbudai, négyszintes kiállítóterében látogatható, a nagy érdeklődésre való tekintettel meghosszabbítva augusztus 26-ig.

Bukta Imre kétségtelenül a hazai kortárs képzőművészet nagyhatású mestere, műveit nemzetközi szinten régóta nagy érdeklődés követi. Jelentős egyéni kiállításai - Walestől Zágrábig, San Franciscótól Sepsiszentgyörgyig – hatalmas sikert arattak. Három alkalommal szerepelt a Velencei Biennálén, kiállított a São Pauloi Biennálén, láthatták a műveit – többek között – a párizsi Pompidou központban, a brüsszeli Bozarban, a linzi Landesmuseumban, a jyväskyläi Art Muzeumban, a lundi Kunsthallban vagy a pekingi Millenium Múzeumban.

„Nagy mérföldkő ez a kiállítás a Godot életében" – mondta Laczkovich Borbála, az Intézet művészeti vezetője. „A Bukta tárlat eddigi, hároméves történetünk legjelentősebb eseménye, nézőszámban mindenképpen már eddig is csúcsot jelentett, de más magyar kortárs kiállításokhoz képest is a leglátogatottabb ilyen esemény" – mondta a művészeti vezető, hozzátéve, hogy a Godot Intézet mostanra már a kortárs képzőművészvilág és művészetkedvelő társadalom egy kihagyhatatlan kiállítóterévé vált.

Bukta Imre legutóbbi nagy kiállítása tíz évvel ezelőtt volt a Műcsarnokban, most pedig legfrissebb műveit tárja a nagyközönség elé a Godot Intézet óbudai kiállítótermében. A kiállítás vezérfonala a vidéken alkotó ember esztétikai, szociális és erkölcsi viszonyulása a környező világához. A tárlat hat különálló tematikus egységből épül fel: a vidékiség, a fák, a szakralitás, egyes értékek devalválódása, az idősödés és az otthon témája mentén találkozhatunk a művekkel, s mindezek nyomán megjelenhet a kiállítás alapideája is, az alkotás szükségességének belátása. Az egyes részekben elhelyezett videóboxokból a hazai kulturális illetve tudományos élet jeles szereplői szólnak hozzánk az egyes tematikákhoz kötődően, így Krasznahorkai László, Kossuth-díjas, Sebestyén Márta Kossuth-díjas, Keserü Katalin Széchenyi-díjas művészettörténész Barabási Albert-László akadémikus hálózatkutató, Korniss Péter, Kossuth-díjas fotóművész valamint Mészáros Blanka színművész látható a videókon.