Az álmok kockáról kockára épülnek - megnyitott a The Art Of The Brick

Megdöbbentő, lenyűgöző és nem érted, hogy ez hogyan lehetséges. Ezekkel a szavakkal próbálták leírni az élményeiket a látogatók, a The Art Of The Brick kiállítás budapesti megnyitó ünnepségén, ahol a New York-i művész, Nathan Sawaya kizárólag LEGO® építőkockákból készült szobrai, alkotásai láthatóak.

Lelkesedek mindenért, ami a LEGO® kockákhoz köthető. Igazi családi program ez a kiállítás, ahogyan a LEGO® építés is, ezt minden korosztály élvezte a családunkban. Nem érted, ezekből a pici kockákból hogyan lehetséges ilyen különleges művészi alkotásokat készíteni.  Most, ha hazamegyünk, biztosan nekiesünk a LEGO® dobozoknak.” – árulta el elragadtatva Liptai Claudia, a megnyitó háziasszonya az eseményen.

A CNN TOP 10 kötelező utazó kiállításának egyikeként emlegetett The Art Of The Brick kiállítás budapesti megnyitóján Chresten Bruun, a LEGO® Csoport senior alelnöke, a nyíregyházi LEGO gyár vezetője elmondta, számukra büszkeség, hogy a kiállítás partnerei lehetnek és Magyarországon is láthatja a közönség, miért nincsenek határai a kreatív alkotásnak, és a LEGO kockákkal való építés miért nem megy ki a divatból.

Magyarországon, Nyíregyházán működik a világ öt LEGO gyárának egyike. Büszkék vagyunk arra, hogy a kockákat, amelyekből ezek a varázslatos alkotások készültek, mi állítjuk elő. Az is elképzelhető, hogy a tárlat bizonyos építőelemei is nálunk készültek.”

Ritka alkalom, hogy egy ilyen egyedi kiállítás érkezik Budapestre. Eddig 42 világvárosban aratott nagy sikert a The Art Of The Brick, tehát világszerte elismerik Nathan Sawaya művészetét. A szórakoztatáson és a WOW élményen túl, - amely minden generációt beszippant -, küldetéstudata, hogy közelebb vigye a művészettörténetet, a kézzel való alkotás élményét az online trendek ellenében a fiatalabb generációkhoz, hogy mindenki megértse, nincs lehetetlen az alkotásban. A legkisebb építőelemekből is születhetnek nagy csodák.” – mondta el Elter Tamás művészettörténész, a kiállítás kurátora.

LEGO® kockákat használom médiumként, mert szeretem látni az emberek reakcióit olyan műalkotásokra, amelyeket olyasmiből készítettem, amit ismernek. Mindenki tud kötődni a LEGO® építéshez, hiszen ez egy olyan játék, ami sok gyereknek van otthon, és amelyhez a felnőttek is kötődnek. Olyan helyre emelem ezt az egyszerű játékszert, ahol még soha nem volt. Szeretem a közeg tisztaságát is, a derékszögeket, a különálló vonalakat. Mint az életben sokszor, ez is nézőpont kérdése. Közelről a kocka formája jellegzetes. De távolról ezek a derékszögek és a jól látható vonalak ívekké változnak. Azt pedig mindenki tudja, és megérti, hogy az álmok kockáról-kockára épülnek.” – üdvözölte New Yorkból a magyar kiállítás megnyitását az alkotóművész, Nathan Sawaya.

A The Art Of The Brick kiállítás 2023. január 31-ig tekinthető meg a budapesti Komplexben, a Király utca 26. szám alatt. A kiállítás részeként FunZone területet és interaktív sarkot is kialakítottak, ahol a gyerekek és felnőttek is a nagy LEGO® medencében alkothatnak szabadon. A kiállítás akadálymentes és audioguide tárlatvezetéssel élvezhetjük a műalkotásokat.

Jegyek online itt: https://www.eventim.hu/en/tickets/the-art-of-the-brick-a-kocka-muveszete-budapest-komplex-589675/event.html

Weboldal: http://artofthebrick.hu
Facebook: https://www.facebook.com/theartofthebrickbudapest
Instagram: https://www.instagram.com/artofthebrickbudapest/
Tiktok: theartofthebrickbudapest