Sóskúti és győri diákok taroltak a FIRST LEGO League győri regionális döntőjén

A FIRST LEGO League diákoknak szóló robotépítő verseny harmadik regionális döntőjében sóskúti és győri csapatok arattak sikert. A résztvevők biztonsága érdekében online rendezett versenyen a győri csapatot felkészítő pedagógus a diákok sikere mellett a „Legjobb edző” díját is besöpörte. Irány a nemzeti döntő!

Nagy év ez a hazai LEGO robotépítő közösségeknek
Idén első alkalommal önálló magyar szervezésben tartják meg a világ egyik legnagyobb robotépítő közössége, a FIRST, valamint a világszerte ismert építőjáték-gyártó LEGO nagy hagyományokkal bíró versenye, a FIRST LEGO League hazai fordulóit. A versenyre jelentkező több mint 90 csapat öt regionális selejtezőkörben méri össze tudását, majd a fővárosban megrendezett nemzeti döntő két nyertes csapata kvalifikálja magát a görögországi nemzetközi döntőre.

A hétvégén zajlott harmadik regionális döntőt – amely a vírushelyzet miatt a tervezett győri helyszín helyett virtuálisan zajlott – a sóskúti Storms csapat nyerte, az Andreetti Károly Általános Iskola és Művészeti Iskola színeiben. A versenyben különlegességnek számít, hogy ebben a hatfős robotépítő csapatban négy lány van. Második helyen a Mobilis Győr természettudományos élményközpont szakköre, a Mobilis Bits MRGT végzett. A legjobb edző díját a Mobilis csapatát felkészítő Boros Norbert tanár úr kapta. A sikeres kvalifikációval mindkét csapat részt vehet a május 29-30-i nemzeti döntőn, így akár a görögországi nemzetközi döntőre is továbbjuthatnak. Bár a nemzeti döntőre nem jutottak tovább, szép eredményt ért el a Zalaegerszegi SZC Ganz Ábrahám Technikum GanzGamerz csapata, akik a III. hely mellett a „Legjobb csapatszellem” és az „Áttörés” különdíjat is megnyerték. A Telenor által felajánlott „Motiváció” díjat a mosonmagyaróvári GySZC Bolyai János Technikum Block Breakers csapata érdemelte ki.

Miről szól egy robotépítő verseny?
A csapatoknak egy megadott tematikára épülő, egymást követő feladatok megoldására képes robotot kell tervezniük és megépíteniük. A csapatok számára egységes terepasztalon mindenki ugyanazokkal az elemekkel, szenzorokkal, motorokkal dolgozik, de a versenyzők kreativitásának és a LEGO műfaj sokoldalúságának köszönhetően minden robot egyedi a megjelenésében, és az egyes feladatokra tervezett moduljaiban. A versenyzők heteken át tökéletesítették robotjaikat, hogy azok a lehető leghatékonyabban, legelegánsabban teljesítsék a feladatsort.

Mindig lenyűgöz, milyen szellemes megoldásokat találnak ki a gyerekek, milyen örömmel dolgoznak azon, hogy gyakorlatiasan oldják meg az absztrakt feladatokat. Külön öröm, hogy a győri fordulót megnyerő Storms csapat többségében lányokból áll, hiszen a robotikát és a természettudományokat sokan hajlamosak „fiúsnak” gondolni. A versenyen nemcsak a két továbbjutó nyertes, hanem valamennyien megtanultak csapatként megoldani sok felnőtt számára is komplex projektet, miközben észrevétlenül felhasználtak alapvető fizika- és matematikaismereteket. Ez a közös a HiperSuli programban és a FIRST LEGO League versenyben: a természettudományos tárgyakat lehet élményszerűen, szórakoztatóan is tanulni és tanítani” - mondta Koren Balázs matematikatanár, digitális oktatási szakértő, a Telenor HiperSuli programjának szakmai vezetője.

Az előttünk álló hétvégén rendezik meg az utolsó regionális, budapesti és a debreceni döntőket. Várhatóan ezen a két eseményen indul majd a legtöbb versenyző, ahonnan az eddigi regionális döntők nyertesein túl további 3-3 csapat jut majd be a május 29-30-i nemzeti döntőbe.

A robotépítő, problémamegoldó csapatverseny magyarországi állomásainak kiemelt támogatója a Telenor Magyarország, szakmai partnere pedig a telekommunikációs cég digitális oktatást segítő programja, a HiperSuli. A társaság négy tagintézményének hat csapata is részt vesz a megmérettetésben.

A diákok felvételeiből készített összefoglaló videó megtekinthető a HiperSuli program YouTube-csatornáján. A verseny pontos menete az alábbi oldalon követhető: https://play.firstlegoleague.hu/replay.htm

Kisvideók a verseny kapcsán az alábbi linkeken érhetők el: