Véreskezű diktátorok, környezetvédelem és LEGO a Spektrumon márciusban

Márciusban a Spektrumon a 20. századi diktátorok, a náci Németország és a nyugati világ politikáját meghatározó férfiak kerülnek főszerepbe, de a nézők többet tudhatnak meg az Antarktisz világáról, a kétezres évek égető kérdéséről, a klímaváltozásról, vagy követhetik a LEGO Masters brit és amerikai versenyzői kalandjait is.

Nomen est omen, a Spektrum most márciusban a lehető legszélesebb spektrumon kínál szórakoztató ismeretterjesztő műsorokat a nézőknek. A második világháború iránt érdeklődők kedvükre válogathatnak a korszak különböző aspektusait bemutató tartalmak közül.  A Hitler: miből lesz a szörnyeteg? bemutatja a náci vezér hatalomra jutásában szerepet játszó történelmi-társadalmi körülményeket, egyúttal mélyebb bepillantást nyújt a kegyetlen Führer életébe fiatalkorától egészen haláláig. A Hitler: a bukáshoz vezető hibák elsősorban a frontokat, az öreg kontinensen, és azon túl dúló inváziót mutatja be szemléletesen. A legkeresettebb nácik Hitler leghűségesebb, legkegyetlenebb csatlósai, így Otto Adolf Eichmann, Josef Mengele és Heinrich Himmler szerepét mutatja be a II. világháborúban, gyakran áldozataik szemén keresztül. A műsorból többet tud meg a néző a náci vezetők utáni hajszáról, valamint a világháborút követő sorsukról. A Diktátorok részei Hitler mellett a 20. század két másik véreskezű politikusa, Mussolini és Sztálin életével, hatalomra jutásával foglalkozik. Őket ellensúlyozandó kerül bemutatásra az Oppenheimer, az atombomba atyjaként elhíresült tudóst bemutató egyrészes dokumentumfilm. A műsornak köszönhetően a néző jobban megismerheti a fizikus találmányához köthető kétségeit.

Még mindig a 20. század történelmének meghatározó alkajainál maradva a John F. Kennedy és Frank Sinatra kezdetben szoros, majd megromló baráti viszonyát, valamint a maffiához kötődő kapcsolatát ismertető Kennedy, Sinatra és a maffia is a képernyőn.

Zsugorodó tavak, kiszáradt folyómedrek, pocsolyává apadt víztározók, perzselő hőség, vízkatasztrófa, évtizedes hőhullám rekordok. Az elmúlt években világszerte tapasztalt éghajlati változások, katasztrófák, melyekben egy a közös: mindegyik az emberi tevékenységgel hozható összefüggésbe. Vissza tudja még fordítani az emberiség a saját maga által kreált klímaválságot? Vagy már túl késő? Erre próbál választ adni a Klímaválság: Túl késő?

A környezet iránt érdeklődő nézőket az Antarktisz madártávlatból a Déli-sark titokzatos, jeges világába kalauzolja. A kétrészes sorozatban szó lesz leopárdfókákról, púpos bálnákról, pingvinkolóniákról, de a Déli-sark felfedezésére indult kalandorok gyakran tragikus sorsáról is.  

A könnyedebb szórakozás kedvelői örömüket lelhetik a Spektrumra márciusban LEGO Masters brit és amerikai verziói részeiben. A hétköznap esténként futó műsorok izgalmas kikapcsolódást nyújtanak a kreatív építőkockák rajongóinak.

Premierek:

  • Klímaválság: Túl késő? 2024. március 10. 20:00
  • LEGO Masters – Nagy-Britannia 2024. március 11. 19:00
  • A legkeresettebb nácik 2024. március 12. 22:05
  • Diktátorok 2024. március 13. 22:05
  • Hitler: miből lesz a szörnyeteg? 2024. március 21. 22:00
  • Hitler: a bukáshoz vezető hibák 2024. március 22. 22:00
  • LEGO Masters – Amerika 2024. március 25. 19:00
  • Az Antarktisz madártávlatból 2024. március 30-31. 20:00
  • Oppenheimer 2024. március 24. 21:00
  • Kennedy, Sinatra és a maffia 2024. március 30-31. 21:00

Fotók: Márciusi Spektrum premierek