Semmelweis holnaptól a mozikban!

Semmelweis Ignác meglátta a láthatatlant és véghez vitte a lehetetlent. Koltai Lajos róla készült filmje holnaptól, november 30-tól látható a mozikban.

Semmelweis (Vecsei H. Miklós). Ma legendaként emlékszünk rá: bátor és tántoríthatatlan, egyszerre tudásvággyal és igazságvággyal teli emberként. Akit nem véletlenül emlegetnek így: az anyák megmentője.

A saját korában viszont egészen másképp látták. A többi magyar orvos, akivel együtt dolgozott a bécsi szülészeti klinikán, őrültnek hitte: hiszen nem érdekelték a császárváros örömei, csak a munkájának élt. Az osztrák orvosok elviselhetetlenül erőszakosnak tartották: kizárólag egy cél lebegett a szeme előtt, a rábízott anyák egészsége; és a szent ügyérdekében áthágott minden akadályt, megszegett minden szabályt. Főnöke, a klinika vezetője (Gálffi László) számára pedig ő volt az élő, kellemetlen lelkiismeret: mert ha Semmelweis doktorelmélete igaz, és a szülészorvosok terjesztik a kórt, amelybe annyi szülő nőbelehalt, akkor ők mind gyilkosok...

És dolgozott mellette egy szülésznő (Nagy Katica), aki meglátta benne azt, akit senki más: a szerelemre és megnyugvásra vágyó férfit.

Az Oscar-díjra jelölt, legendás rendező-operatőr, Koltai Lajos hazai színészek legjobbjaival készítette el a nagy klasszikus filmek méltó utódját, egy különleges ember történetének magával ragadó, látványos és érzelemgazdag krónikáját.

Tegnap este az alkotók és vendégeik a Semmelweis díszbemutatóján gyűltek össze megnézni a nagyszabású, régóta várt filmet és megünnepelni a több éves munka eredményét.