Magyar film dömping az HBO Max kínálatában

Az HBO Max váratlan ajándékkal készült a magyar filmek kedvelőinek! Megünnepelve a Magyar Film Napját, április 30-tól kezdve egy teljesen héten át kiemelt szerepet kapnak a hazai gyártású tartalmak, legyen szó világsikerű sorozatról (A besúgó), fesztiváldíjas friss rövidfilmekről (Elfelejtett nemzedék, Második kör), legújabb mozisikerekről (Külön falka, Becsúszó szerelem, Űrpiknik), meghatározó dokumentumfilmekről (Egy mindenkiért, Dívák) vagy épp egy filmrendező több alkotásáról (Szabó Simon filmjei).

).Május 1-től elérhető Kis Hajni Külön falka című filmje, ami 2021 egyik legnagyobb kritikai sikere volt a hazai filmes premierek közül. Amikor a 12 éves Niki megtudja, hogy apja a városban van, miután kiszabadult a börtönből, nem engedelmeskedik nagyanyjának, és titokban találkozik vele. Tibor kénytelen szembenézni a múltjával és az apasággal járó felelősséggel.

Felkerült továbbá Badits Ákos Űrpiknik című dramedyje, amelyben a főszereplők (Andrássy Máté, Békés Itala) mellett komoly szerep jut A besúgóból is ismert Lengyel Benjáminnak is!  Panna magányos, antiszociális diáklány, akihez egy nap egy önmagát nem sokra tartó űrlény érkezik az űrbe küldött jelei miatt. Az űrből jött fiú elmondja Pannának, hogy a bolygó halálra van ítélve, így ők ketten összefognak.

A mozifilmes felhozatalt a Nagy Oszkár Viktor rendeze Becsúszó szerelem című romantikus vígjáték is tovább erősítette. A radikális fociultra, Gyula és felesége, Mariann babára vágynak. Ám Gyula meddő, és amikor az örökbefogadási terveik is kudarcot vallanak, Mariann férje háta mögött alkut köt: egy fiatal roma nő születendő gyermekét veszik magukhoz.

Szintén felkerült az HBO Max kínálatába Muhi András Pires dokumentumfilmje, az Egy mindenkiért. A 27 éves, kétszeres aranyérmes kardvívó Szilágyi Áron további 4 évet tölt el nap mint nap a páston és küzd a való életben is azért, hogy ő legyen a történelem első vívója, aki megszerzi harmadik egyéni aranyérmét a 2020-as tokiói olimpián.

Rövidfilmek terén is igazi változatásságal készült az HBO Max, hiszen vasárnaptól megtekinthető Aracsi Norbert II. világháborús rövdifilmje, az Elfelejtett nemzedék. A film négy magyar katona sorsát meséli el a háború sújtotta Magyarország utolsó napjaiban. A főszereplő egy fiatal fiú, akit 1944 végén soroznak be, amikor a szovjet hadsereg eléri Magyarországot.

Holtai Gábor Második kör című alkotásában egy olyan világban, ahol a szülés államilag szabályozott, egy pár engedélyt kér a gyermekvállalásra. Túljutottak a folyamat első fordulóján – de fogalmuk sincs, mi vár rájuk a második körben.

Ezen kívül végre elérhetővé vált Szabó Simon színész, rendező több filmje is legális platformon, így az Ebéd előtt, az Ember a tűzből és a Papírrepülők is megtekinthető az HBO Max-on.

Az Ebéd előtt (2016) című alkotásban 1944-ben Budapest külvárosában egy család az ebédjét készíti. A kislány észreveszi, hogy néhány embert csendőrök lökdösnek az utcán. A család segíteni szeretne élelmiszerrel, vízzel és ruhákkal, de nem mindenki helyesli magánakciójukat.

Az Ember a tűzből (2018) című rövidfilmben egy fiatal tűzoltó és felesége kisbabát szeretne. Mindent megpróbálnak, amit csak tudnak, de nem járnak sikerrel. A sors furcsa döntéssel szembesíti a férfit, és felmerül a kérdés: vajon meddig megy el azért, hogy gyerekük legyen.

Továbbá most először érhető el nemzetközi streaming oldalon a Papírrepülők című film is. Hét független történet. Szépirodalom dokumentumfilm stílusban felnőtt gyerekekről és fiatal felnőttekről, akik mindennapi harcaikat vívják, miközben igyekeznek túlélni és élvezni a pillanatokat. Kakukktojások, akik boldogulni akarnak.

Szabó Simon többszörös díjnyertes alkotása, a Fal hamarosan szintén elérhető lesz az HBO Max kínálatában.