Elon Musk és Hamilton áprilisban a Spektrumon

Mi a közös Elon Muskban, Bill Gatesben, Mark Zuckerbergben és Lewis Hamiltonban? Mindannyian korán célul tűzték és hamar megvalósították álmaikat, sikeresek abban, ami másoknak pusztán hobbi, mindehhez még dollármilliárdokat keresnek a kedvtelésükkel. S ami biztosan mindannyiukra igaz, hogy megosztók: ámuló és elismerő tekintetek mellett gyakran állnak viták és kritikák célkeresztjében. Áprilisban a premierek közt a Spektrum műsorán a Milliárdos techmogulok és Lewis Hamilton életrajzi dokufilmje is.

Áprilisban debütál a Spektrum műsorán a Milliárdos techmogulok, amelyben nagyívű személyiségek portréja rajzolódik ki a nézők előtt; olyanoké, akik ifjonti lelkesedésüket nem csupán aprópénzre váltották, hanem dollármilliárdokat kerestek hobbijaikkal. Ezzel persze nem feltétlen örvendenek töretlen népszerűségnek, de sikerük elvitathatatlan.

A legfiatalabb a mogulok közt a Facebook alapítója, Mark Zuckerberg, akinek fehér magyar pulijától megdobban a szívünk. Mark Zuckerberg mindössze 19 éves volt, amikor a Harvard egyik aprócska kollégiumi szobájából felépítette a Facebookot, ezzel örökre megváltoztatva a világot és az internetet. Az internetes üzletember és techújító 23 évesen a világ legfiatalabb milliárdosa lett. Az Amazon, a Google, az Apple és a Microsoft mellett a Facebook is egyike az amerikai techipar öt legmeghatározóbb vállalatának. Az izgalmas premier epizód bemutatja, hogyan hozta létre ez a srác azt az óriásvállalatot, amely milliárdok életét és egyben a világgal való kommunikációnkat is alapjaiban változtatta meg.

Az álomvalósítók sorában életkorát tekintve őt követi Lewis Hamilton, a történelem jelenleg egyetlen színes bőrű Formula–1-es pilótája, akit a Királynő is lovaggá ütött, de emellett 2020-ban a Time A világ 100 legbefolyásosabb emberei ranglistájának szereplője lett. Az életrajzi dokumentumfilmben megismerjük az utat, amelyet Hamilton eddig bejárt, hogy minden idők legsikeresebb Formula–1-es autóversenyzője legyen. A fiú története az álmok, a bátorság és az elszántság útja. Hamilton erősen megosztja az autósport szerelmeseit is, habár eddigi pályája során számtalan futamot nyert, átvitt értelemben és gyakorlatilag is ural egy korszakot, amelyben a személyiségén keresztül a sportszerűség, és a vitatható versenystílus egyaránt jellemző.

A milliárdosok listájában előkelő helyet foglal el Elon Musk dél-afrikai származású techmogul is. Elon Muskról a szélesebb olvasóközönség először 2012-ben hallott, amikor űrhajózási vállalata, a SpaceX felküldte az első kereskedelmi célú űrhajót a Nemzetközi Űrállomásra. Musk rendkívüli érzéke a vállalkozáshoz és a technológiához szintén már fiatal korában megmutatkozott: első játékát, a Blastart 12 évesen adta el. Nem meglepően hamar még nagyobb babérokra tört olyan világszerte elismert vállalatok fejlesztésével, mint a PayPal és a Tesla. Legutóbb nem csak üzleti érzéke, de magánélete miatt került a címlapokra: 2020-ban megszületett az elektronikus zene kanadai sztárjával, Grimes-szal közös első gyermeke. Az iskolában könyvmolynak csúfolt Elon Musk űrutazási és technológiai birodalmat hozott létre, egyre sikeresebbé válva az üzleti világban. Botrányok és dicshimnuszok egyaránt kísérik, de a Forbes magazinos címlapportréja mindenki számára ismerős.

Az áprilisi premierek közt végigkövethetjük még Bill Gates, a világ egyik legismertebb vállalkozójának útját, amint a csendes ifjú programozóból multimilliárdos filantróppá vált. Továbbá Google, az Apple, a Microsoft és a Facebook mellett az Amazon-alapító Jeff Bezos történetét is, aki otthona garázsából indulva kis cégéből a modern kor egyik legsikeresebb és legbefolyásosabb vállalkozását építette fel, örökre megváltoztatva ezzel vásárlási szokásainkat.

Premierek a Spektrumon:

Lewis Hamilton / Lewis Hamilton the Winning Formula
2022.04.14. csütörtök 21:00 óra

Milliárdos techmogulok: Bill Gates
2022.04.15. péntek 21.00 óra

Milliárdos techmogulok: Jeff Bezos
2022.04.16.  szombat 21.00 óra

Milliárdos techmogulok: Mark Zuckerberg
2022.04.17. vasárnap 21.00 óra

Elon Musk – a milliárdos úttörő
2022.04.18. hétfő 21.00 óra