Élet, érzés, Kalaznó – a vidék hangulata a Spektrum Home-on

Egészen új formátumú saját gyártású műsor debütál a Spektrum Home-on, ami rendkívül jól szemlélteti, hogyan lehet kiszakadni a főváros őrült forgatagából és elmerülni a vidéki élet varázsában. A nézők nem csak ehhez az érzéshez kerülhetnek közelebb, de a két főszereplőtől McMenemy Márk műsorvezetőtől, és Pálinkás Norbert dokumentumfilm-rendezőtől hasznos tanácsokat is kaphatnak, legyen szó házépítésről vagy kertészkedésről.

De miről is szól maga a műsor? Pálinkás Norbi hátrahagyva Budapest állandó vibrálását visszatér a gyökereihez, egy apró Tolna megyei faluba, Kalaznóra, ahol elhatározza, hogy saját kezűleg újítja fel Emma néni régi parasztházát. De hogy ne legyen tét nélküli a történet, fogadást köt régi barátjával, McMenemy Márkkal, hogy ha sikerül egy év alatt felújítani az összedőlés szélén álló vályogházat, akkor Márk megveszi azt tőle.

A helyzet persze nem ilyen egyszerű, mindent az alapoktól kell kezdeni, sőt még korábbról, hiszen Norbi úgy dönt, hogy a meglévő házat szinte teljes egészében visszabontja szinte az alapokig. Gondosan ügyel ugyanakkor arra, hogy a ház minden újrahasznosítható részét megtartsa, legyen szó akár tégláról, cserépről vagy gerendáról.

A munkálatokba Márk is besegít, és sok hasznos házépítési trükköt les el Norbitól, de Norbi sem marad kertészkedős tanácsok nélkül.

Így kerülhet sor arra, hogy Márk bemutassa a sorozatban például az édesburgonya szaporításának házi praktikáit, és az ásás nélküli kertészkedés alapjait, de magaságyások is sorra kerülnek, sőt felkeresik a falu lakójának, Marika néninek a magbankját is.

Az igazi stresszmentes vidéki levegő annyira megihlette Márkot, hogy egy Andokból hozott természetadta üvegház, vagyis egy walipini megalkotására is ráveszi Norbit. A hozzávaló faanyag beszerzéséhez együtt kirándulnak fel Norbi saját pár hektáros erdőjébe, ahol szakember segítségével jelölik meg és vágják ki az alkalmas akácfákat.

Persze a sok munkában mindig megéheznek a fiúk, így a sorozat bájához hozzájárulnak a közös vidéki főzések is, amikor is van, hogy az erdőből hozott turbolyát és csalánt használják fel a krémleves elkészítéséhez, és van, hogy mennyei BBQ oldalast sütnek.

Aztán persze másnap újra rengeteg feladat vár a ház körül, újra kell önteni betonból a ház alapját, és közben a kibontott ablakok csiszolását is el kell kezdeni.  

A 10 részes Élet, érzés, Kalaznó tehát garantált kikapcsolódást ígér mindazoknak, akik szeretnének kicsit elvonulni a város zajától és bepillantanának a vidéki élet örömeiben és önként vállalt kihívásaiba. 

Élet,érzés, Kalaznó premier október 21-étől 19 órakor a Spektrum Home-on, új részek minden szombaton és vasárnap ugyanebben az időben.